Author Topic: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL  (Read 108948 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline harvey

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 49
  • dun fuc* with me or u'll pay dearly..
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #40 on: May 06, 2007, 10:11:38 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
rm 420  ;D ;D ;D

rm300.00
Harvey, (The Apocalypse)

Offline Wann2

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #41 on: May 06, 2007, 04:31:36 PM »
aku tumpang thread ni nak tanye soalan..

aku baru lulus ujian komputer tu kat sekolah memandu kat sarawak...pastu aku pindah sini (KL) so leh ke aku sambung kat sekolah memandu sini plak???

Offline mdsufian

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 43
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #42 on: May 06, 2007, 11:08:42 PM »
Bro sekelian.

Saya tanya 2 sekolah memandu di Melaka.
Satu quote RM 650/=, satu lagi quote RM 405/=.
Bezanya pasal yang satu lagi buat surat kpd JPJ supaya di kecualikan drpd sesi ceramah yang bernilai RM 150/=.
Ini kerana saya ada lesen D & B2.
Tetapi kos sebenar untuk belajar ialah RM350/= dan semua sek memandu di bandar Melaka telah membentuk konsortium untuk mengajar memandu motosikal di satu tapak dan tenaga pengajar yang sama.

Esok saya mula belajar. Insya Allah.
Ujian lepas 1 bulan dapat lesen L.

Sekian. Harap dapat membantu sedikit.
Cheers. :)

Offline redliner

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #43 on: May 06, 2007, 11:26:33 PM »
RM350

- Dah ada B2 dan D untuk beberapa tahun
- Termasuk tidak perlu ambil lesen L, rekod ujian bahagian 1 (L) yang bertahun lamanya akan tertera dalam kad akhir kelulusan ujian memandu B Full, pendek kata dihidupkan sahaja L lama tu.
- Termasuk kos sewa motor untuk belajar
- Termasuk kos untuk sekali (1) sewa motor dan ujian motor dengan JPJ

p/s pengalaman kawanku.

Offline pie1500

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 277
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #44 on: May 07, 2007, 09:20:56 PM »
sapa nama sekolah memandu tu ... murah tu ...


You are not allowed to view links. Register or Login
Bro sekelian.

Saya tanya 2 sekolah memandu di Melaka.
Satu quote RM 650/=, satu lagi quote RM 405/=.
Bezanya pasal yang satu lagi buat surat kpd JPJ supaya di kecualikan drpd sesi ceramah yang bernilai RM 150/=.
Ini kerana saya ada lesen D & B2.
Tetapi kos sebenar untuk belajar ialah RM350/= dan semua sek memandu di bandar Melaka telah membentuk konsortium untuk mengajar memandu motosikal di satu tapak dan tenaga pengajar yang sama.

Esok saya mula belajar. Insya Allah.
Ujian lepas 1 bulan dapat lesen L.

Sekian. Harap dapat membantu sedikit.
Cheers. :)
dapatkan tips tips  pelaburan hartanah di  You are not allowed to view links. Register or Login

150PoWeRRRRR!!!!!!!

  • Guest
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #45 on: May 08, 2007, 10:19:17 PM »
kalo L gerenti pass camner ek?aku da 2 kali ddk test,dua2 pun fail...bacer whole buku pun tk guner gak..3rd time kali nak pau jer..bile tye driving skool aku..dia ckp...L jer rm580.mak aii..berbaloi ke harge 2?

Offline mdsufian

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 43
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #46 on: May 10, 2007, 11:28:02 PM »
Bro Pie1500.

Tempat Belajar 'MSDC' Bukit katil.
Tapi saya register dengan Sekolahg Memandu Rita (Depan JPJ Bukit Katil).Tel : 06-2315769
Managernya Puan Tina very helpful.

Adik saya turun ke Melaka jumpa saya di Kedai puan tina jam 1200tgh.
Terus fotokopi lesen B2, D, buat gambar instant, puan tina siapkan surat kpd JPJ untuk pengecualian ceramah. Dia suruh adik saya bawa surat kepada pegawai JPJ sendiri dan bayar RM 35/= lepas tu terus dapat lesen L(B Full), lansung tak ada ambil upah ape ape.

Saya memang rekomen kalau nak berurusan dengan beliau. Senang kira.
Cheers harap dapat menbantu. 8)

Offline mantoya

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 50
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #47 on: May 12, 2007, 06:58:34 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
BRO SEMUA....saya nak tanya kadar bayaran utk dptkan lesen b full supaya tak tertipu...
saya tanya kat metro haritu dia kata rm 798 test sampai lulus...td saya tanya kedai lain plak

yap metro mahal, klu dah ada B2 anggaran rm400-rm480 sekitar PJ & Shah Alam.
« Last Edit: May 12, 2007, 07:06:04 AM by mantoya »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline nocar

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 133
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #48 on: May 12, 2007, 03:22:40 PM »
Kat mana Shah Alam tu? aku nak recce.

Metro RM798 tu pakej sampai lulus. kalau dah rasa pandai bawa motor, memang mahal gila la tu. tapi kalau langsung tak pernah bawa basikal rasanya boleh kot.
You are not allowed to view links. Register or Login
have bike will travel.

Offline nomad

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 21
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #49 on: May 21, 2007, 01:33:04 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
err..kalau B2 dah ada..cuma nak upgrade jd B full, biasa berapa rm ek?

Kalau dah ada B2, ko pergi je JPJ, bayar duit untuk test lesen B full. esok lusa ko pegi test. bende2 mcam nie, tak perlu pakai orang tengah or driving school.. unles ko tak tau bawa motor...


Offline komander

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 10
  • haii..dearrr..
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #50 on: May 22, 2007, 02:46:23 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
err..kalau B2 dah ada..cuma nak upgrade jd B full, biasa berapa rm ek?

ada B2 nak upgrade ke b full..aku amik kelas..trained bw motor 8 jam + test = Rm 200..kat kelate la.. ;D ::)
kat ipoh aku tanya dlm $400 :-\
KOMANDER

Offline Yen65

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 53
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #51 on: May 28, 2007, 12:11:11 PM »
Baru register untuk B Full, RM420 termasuk semua kos, kecuali tambah kelas pada lesen sediada bila pass nanti. Harga ini jika telah ada B2, kalau tidak RM520. Lokasi P.J.


Offline ctmiya

  • Lesen L
  • Posts: 1
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #52 on: May 29, 2007, 09:11:19 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
RM350

- Dah ada B2 dan D untuk beberapa tahun
- Termasuk tidak perlu ambil lesen L, rekod ujian bahagian 1 (L) yang bertahun lamanya akan tertera dalam kad akhir kelulusan ujian memandu B Full, pendek kata dihidupkan sahaja L lama tu.
- Termasuk kos sewa motor untuk belajar
- Termasuk kos untuk sekali (1) sewa motor dan ujian motor dengan JPJ

p/s pengalaman kawanku.


Bro.Sek memandu ni kat mana...
Jika tidak dapat apa yang kita suka,belajarlah suka apa yang kita dapat

Offline ixiel

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 91
  • V9
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #53 on: May 29, 2007, 04:56:54 PM »
siutla imkeda cheras kencing aku rm200 amek lesen L padahal aku dah ada B2 ngan D. Kang nak pi jumpa diowang balik..
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline semut merah

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 187
  • semut merah yang tenang
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #54 on: May 31, 2007, 12:10:19 PM »
HELLO BRO,

setahu saya lesen b full RM250.00, test card RM10.00 yang lain untung driving school jer,tambahan plak semua driving scholl antar test kat Metro driving,paham2 la metro driving pun nak untung gak,tu pasal bila amek kat metro driving dia boleh jamin sekali bayar sampai lulus,pasal itu tempat test dia yang punye,niaga brother..dulu kita test kat JPJ,sekarang dah jadi pusat PUSPAKOM,cuma satu jalan kita bukak ramai2 tempat test JPJ,baru harga turun coz sekarang x de pesaing. :police:
You are not allowed to view links. Register or Login
awek ni cakap....looking & thinking forward..to make team power becoz of..right person,..right passanger...right seat &..right destination..then we are home

Offline ixiel

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 91
  • V9
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #55 on: May 31, 2007, 05:52:35 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
siutla imkeda cheras kencing aku rm200 amek lesen L padahal aku dah ada B2 ngan D. Kang nak pi jumpa diowang balik..

herm.. diowang cakap lepas 3 tahun, lesen L dah kepushh.. kene amek balik a-z. demm.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline OscarMike

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 103
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #56 on: May 31, 2007, 09:45:43 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
siutla imkeda cheras kencing aku rm200 amek lesen L padahal aku dah ada B2 ngan D. Kang nak pi jumpa diowang balik..

herm.. diowang cakap lepas 3 tahun, lesen L dah kepushh.. kene amek balik a-z. demm.

Untung dapat guna "L" sampai 3 tahun, tapi JPJ Perak bagi 2 tahun je.... ??? ???

Kadar bayaran untuk Lesen Belajar Memandu PDL (Lesen L).

a) RM20.00 untuk tempoh tiga bulan }
b) RM40.00 untuk tempoh enam bulan } untuk motosikal sahaja.

Lesen Belajar Memandu layak digunakan untuk tempoh dua (2) tahun dari tarikh lulus Bahagian I. Pemohon perlu mengambil semula ujian undang-undang teori sebelum pembaharuan dibenarkan.

 Link = You are not allowed to view links. Register or Login

Yang ni lak dipetik dari website JPJ.
Permohonan lesen belajar memandu    
Permohonan untuk mendapatkan Lesen Belajar Memandu (LDL) boleh dikemukakan di mana-mana Pejabat JPJ Negeri , Pejabat JPJ Cawangan dan Pejabat JPJ Kecil.

Dokumen yang diperlukan

   1. Borang JPJ L1 Borang JPJ L1
   2. Kad Pengenalan/Pasport (asal/salinan).
   3. Sijil Kursus Teori dan Amali 6 jam (JPJL2B)
   4. Kad Penetapan Ujian Memandu JPJL3.
   5. Sijil/Slip Keputusan Ujian Bahagian 1.
   6. Gambar warna 1 keping (25 mm x 32 mm).
   7. Surat permohonan pengecualian Sijil JPJL2B (jika telah memiliki Lesen Memandu Kelas B2 )
   8. Kad Pendaftaran Kenderaan sendiri atau dengan kebenaran tuan punya kenderaan bagi permohonan dari calon cacat (jika tidak memiliki kenderaan sendiri).
 Link = You are not allowed to view links. Register or Login

suka kat nombor 7 - ada borang mohon pengecualian bagi dah ada B2. Tapi takleh buat apa-apa lagi, sekolah memandu dah cekik duit aku, kalau dia isi borang tu, alamat bayaran RM100++ dia punya, lahabau tul >:( >:(, lesen B2 & D aku kuar tahun 80an, kerani kat situ masih pakai pampers lagi, lagi 2 minggu (sebulan tempoh edah "L"), leh duduk ujian B Full :).

Offline ikankekek

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 3
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #57 on: June 08, 2007, 11:42:12 AM »
tp saye L dah lame mati tahun 2001. pastu bile tepon JPJ die soh saye buat amali semula sebab L dah lame mati walaupun dah ade B2. tadek plak dier bgtau pasal 'Surat permohonan pengecualian Sijil JPJL2B'. konpius aku.
dah driving school cekik aku rm 180 utk L jer. aku nak gi amali ari ahad nih.

arrgggggh... tidak... adakah aku telah kene kencing.... cis...

Offline nocar

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 133
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #58 on: June 08, 2007, 05:24:33 PM »
Safety Driving School PJ ada promo merdeka untuk Lesen B. Details as below:
Price : RM259 Promo Merdeka (untuk yang dah ada lesen D)
Apa anda dapat:
1. Ceramah Teori 6jam
2. Lesen L
3. Latihan selama 8 jam (2 biji Virago disediakan)
4. Test Motor (sekali kot!)

Kalau dah lulus, kena bayar RM35 kat JPJ untuk keluarkan lesen baru dengan abjad 'B' yang baru!!!!!!!! Buang 2 kat belakang B tu.



You are not allowed to view links. Register or Login
have bike will travel.

Offline antulaparbalikpagi

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 628
Re: BERAPA HARGA STANDARD UTK LESEN B FULL
« Reply #59 on: June 09, 2007, 02:12:39 AM »
safety driving skool tu pj kat mana?
ada no tipun dia?


btw, kalau x silap aku
utk ameik L bg B full
bwk lesen yg ada B2 & D tu ke jpj
bayar rm 20, terus dapat L
tapi tempoh tamat dia tiap 3 bulan la
For some, there's therapy.
For the rest of us, there's motorcycles...