Author Topic: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia  (Read 72851 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6245
    • From Bikers To Bikerz
Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« on: December 16, 2011, 12:53:44 am »
Tadi berkesempatan pegi pelancaran motorsikal baru dari Modenas Kriss MR1.
Yang menarik harga mampu milik bawah 3k( RM 2984.00) untuk sebuah motorsikal berkuasa 100cc.
Kuailiti pula memang terkejut, ingatkan harga dalam 4k.

Selepas 16 tahun , akhirnya modenas memulangkan keuntungan kepada pengguna di Malaysia, segala kos yg mereka labur selama ini sudah mendatangkan keuntungan.

Rasa macam nak belilah satu, murah sangat tak payah dah beli motor second hand, harga sama macam motorsikal dari CHINA En. DEM, tapi buatan Malaysia 100%, kuailiti dan mutu buatan tinggi, tadi kami di bawa melawat kilang sekali.

Bila saya tanya, kenapa murah sangat?
Jawapan yg di bagi oleh CEO modenas EN. Abdul Halim.


Kami melakukan penjimatan dari apa yg modenas labur 16 tahun dahulu. Kami gunakan balik semua kepakaran dan peralatan yg ada dan digabungkan dengan yang terkini (VAVE) value added, Value Engineering, hampir 90% barangan tempatan yg diperolehi dari vendor Modenas yg masih aktif 

motorsikal ini menggunakan enjin yg sama yg memacu motorsikal CT100, terbukti tahan lasak.


"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline swissdec

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 215
  • cukuplah sekadar besederhana...
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #1 on: December 16, 2011, 01:01:18 am »




Offline pirelli

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1178
  • argon
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #2 on: December 16, 2011, 01:24:58 am »
apa beza mr1 ni dgn kriss100 lama? luaran sama jer? info 1st post pun kata pakai enjin 100 lama?
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6245
    • From Bikers To Bikerz
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #3 on: December 18, 2011, 10:01:05 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
apa beza mr1 ni dgn kriss100 lama? luaran sama jer? info 1st post pun kata pakai enjin 100 lama?
beza harga brader, motorsikal gabungan lama dan baru. Tapi bab cermin sisi mcm yg paling style pernah dikleuarkan oleh modenas.

Motor mr1 ni casis mcm pakai motorsikal kriss yg 1st dulu2. Masuk highway memang sedap cruzer , body dia panjang sikit kalau nak banding dgn ct.

Adalah pilihan kalau nak beli motorsikal dibawah 3k di mana kualiti buatanya pun tidak diragukkan kalau kita nak banding dengan motorsikal dari china.
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline valen46

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 945
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #4 on: December 18, 2011, 10:05:07 pm »
good job,well done modenas.. :-*
ini yg kita mahu,barang berkualiti,harga murah,produk tempatan..semoga boleh jadi macam ex5,moto yg banyak berjasa kepada rakyat malaysia.. :)
rover,wanderer,nomad,vagabond,call me what u will....

Offline MOHDMSAEM

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 137
  • ini soal minat
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #5 on: December 18, 2011, 10:14:02 pm »
inilah produk yg rakyat malaysia tunggu2...kualiti terbaik tetapi harga 1malaysia...
x sia2 modenas melabur selama 16 tahun...ada juga yg mereka pelajari...
bole buat hadiah moto ni... ;D

Offline gt150

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 234
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #6 on: December 18, 2011, 10:47:42 pm »
cntik yg kaler biru tu.. :o
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lagenda

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 104
  • tiada kaitan dgn moto lagenda
    • Jom Linux
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #7 on: December 19, 2011, 07:59:34 am »
Pomen kedai moto kata kriss 100, ct 100 guna injin ex5. Jadi Kriss MR1 guna injin ex5 ? Minta pengesahan.


Offline gt150

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 234
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #8 on: December 19, 2011, 09:14:03 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Pomen kedai moto kata kriss 100, ct 100 guna injin ex5. Jadi Kriss MR1 guna injin ex5 ? Minta pengesahan.



enjin honda? hilang kekawasakitannya.. ::) ::) ::)
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline takumi paehwara

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • MBCian
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #9 on: December 19, 2011, 10:11:46 am »
harga sangat berpatutan. lawa pun lawa. 2 variasi putih dan biru putih. terbaik MODENAS !

Offline ashralph7

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 186
  • jangan pandang belakang
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #10 on: December 19, 2011, 11:41:29 am »
stelah 2 tahum ikat perut baru dpt beli kapcai 100 cc awal tahun ni..nk beli 2nd takut cpt rosak..npe la x klua awal ckt..klu x, mmg aku sambar da ni... :'(
[WTS]=rim lidi ori wave 100 R (dpn je tgl), blok n cam TCB (baru run 200km), ekzos ori wave 100 R br pki sbln

Offline encikgalol

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1274
  • <<AMD Fanboy>>
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #11 on: December 21, 2011, 08:37:12 am »
tahniah modenas.. maybe boleh buat jadi bike ulang alik kerja, fz jadi weekend bike.. muhahaha...
LAWAN TETAP LAWAN!! MEMBUJUR LALU MELINTANG PATAH!! INI KALILAH!!

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6245
    • From Bikers To Bikerz
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #12 on: December 21, 2011, 12:12:09 pm »
dpt bike ni mae hon song pun sedap...full tank dpt 200 km oklah tu utk touring asia. Model ni akan jadi pilihan utk modenas masuk market asia mcm, vietnam, laos dan thailand. Dah boleh lawan harga motorsikal china.
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline pisangxxx

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 33
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #13 on: December 21, 2011, 04:50:45 pm »
tahniah dan sedeh....tahniah sebab kuar moto murah..

sedey sebab sepatutnya r&d makin bagus tapi macam syarikat pak mat tempel enterprise..sendiri syok..kalau la enjin jaguh jadi motot supermotard..dah berpuluh ribu org beli..

Offline am3

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 71
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #14 on: December 21, 2011, 09:01:16 pm »
tahniah. baguslah.

and one day harap modenas will emulate bajaj yg pulih dari hampir muflis sebab terlalu menumpu ke skuter.

3, 4 tahun lepas aku menaruh harapan gak kat modenas ni tapi skrg ni ntah cmne rasa cam sedih n xberharap apa2 walaupun modenas baru je berjaya keluarkan kriss mr1 dgn hrga yg agak berpatutan berbanding kapcai lain yang overpriced di Malaysia.

Rasa macam dihampakan dan tak mahu mengharapkan apa2 kemajuan dari modenas lebih dari ni. maybe mr1 will be the pinnacle of achievement for modenas sampai bila2. terasa macam MR1 is the limit of modenas company and management capabilities.

walaumacam manapun aku harap aku salah dalam hal ini.

Offline hanif_fxr

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 14
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #15 on: December 21, 2011, 09:07:19 pm »
ok tu menghampiri wswsn2o2o

Online BokKu V2

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 273
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #16 on: December 21, 2011, 09:23:11 pm »

MR1..? Singkatan kepada apa ye.. Beli motor ni, pastu pasang nombor plet yg sama, kehkeh..
I used to be active forumers like you, but then i took arrow in the knee

Offline stagg

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 386
  • dont let anyone psycho u.. BTW, i'm a male
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #17 on: December 21, 2011, 09:47:56 pm »
salam..nk tnye..betul ke enjin modenas kt malaysia is inspired from kawasaki punyer technology??..mcm gen2 kn pakai tech Lotus...so,btul ke or just rumors je??sory kalau soalan ni dh terjwb,tp mmg den nk taw sgt2..
Yamaha SSTwo RS -> Honda Wave 100R --> Suzuki Shogun Axelo S 125(1/9/2011)

Offline abol

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 6245
    • From Bikers To Bikerz
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #18 on: December 22, 2011, 12:11:49 am »
Rasanya ada lagi kejutan dari modenas seawal tahun 2012, memang lain dari yang lain...motorsikal yg pernah modenas keluarkan... ;D

Motorsikal Rakyat 1. or motorsikal Racing 1  ;D
"The Imam is a sheild from the back of which the Muslims fight and protect themselves. If the Imam commands to fear Allah and guides, his will be a big Reward, if he orders other than this he will bear the burden of it." [Muslim]?al-ummah turid Khilafah Islamiyyah?

Offline tomio

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1192
  • kipas lipas
Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #19 on: December 22, 2011, 07:36:56 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Rasanya ada lagi kejutan dari modenas seawal tahun 2012, memang lain dari yang lain...motorsikal yg pernah modenas keluarkan... ;D

Motorsikal Rakyat 1. or motorsikal Racing 1  ;D

wah abol....motor apakah itu??? modenas 125 aka dinamik sudah ada....
skuter or moped???
x cite ar kot heh heh
          
 Kangar -Shah Alam
c70 - krissII - 135lc(hilang) - Belang R
You are not allowed to view links. Register or Login

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Modenas Kriss MR1 harga paling murah & kuailiti buatan Malaysia
« Reply #19 on: December 22, 2011, 07:36:56 am »