Author Topic: Cara mengisi angin tayar dengan betul  (Read 30339 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline DX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 225
Cara mengisi angin tayar dengan betul
« on: September 06, 2010, 11:34:56 am »
Salam semua.. Ramai antara kita masih tak tahu cara isian angin tayar dengan betul dan kena dengan saiz tayar. Jika tayar motor saiz standed, selalunya ada dalam buku panduan berapa tekanan angin yang patut diisi tapi jika kita menukar tayar ke saiz agak besar atau saiz kecik dari saiz standed macamana pulak tekanan angin yang perlu diisi? Jika tak kena, tayar akan menjadi keras dan tak selesa dan mungkin boleh menyebabkan masalah jika berkonvoi atau semasa ride dengan jarak yang jauh. AKu dipahamkan ada alat (apa nama ntah) untuk mengukur tekanan angin tayar. Jadi, mintak panduan dan nasihat dari para MBCians semua cara2 mengisi angin tayar dengan betul ni..



Offline azyune

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 623
  • saranghae ~♥
    • Azy Autolite & Accs
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #1 on: September 06, 2010, 12:03:28 pm »
bukan ke kat side wall tayar tu dah tertulis berapa tekanan yang sesuai untuknya?
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline DX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 225
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #2 on: September 06, 2010, 12:11:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
bukan ke kat side wall tayar tu dah tertulis berapa tekanan yang sesuai untuknya?
Tapi ada yang tak tahu macamana nak baca kat tayar tu ada yang cari tak jumpa pun ada..hehe.. dan ada jugak yang isi agak2 sedap dan tak ikut apa yang ditulis kat side wall tayar tu..

Offline Abg Acid

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 5418
  • Bike Tour Advisor. Location : Muar Malaysia.
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #3 on: September 06, 2010, 09:45:07 pm »
Angka pada sidewall tyre adalah pressure maximum yg dibenarkan kepada sesuatu tayar, dan bukan yang di syorkan oleh manufacturer motor anda.
You are not allowed to view links. Register or Login
Wind in your hair, flies on your teeth! Yeah, thats what travel on a motorcycle is all about.
You are not allowed to view links. Register or Login   .Tel +6019 6588 402

Offline srx100

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 271
  • standard kilang
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #4 on: September 06, 2010, 09:50:10 pm »
wave125S kat atas penutup rantai ada tulis angin yang manufacturer recommend

tayar depan 70/100 isi 200 atau 29psi
tayar belakang 80/90 isi 200 atau 29psi (rider 1 orang)
tayar belakang 80/90 isi 250 atau 36psi (rider 2 orang)
14-35, aap 1.40-1.60x17, tt900 70/100 80/90, ngk cpr6ea-9, anf 125, stanley 18w

Offline azyune

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 623
  • saranghae ~♥
    • Azy Autolite & Accs
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #5 on: September 06, 2010, 10:01:12 pm »
a'a la tak prasan dia tulih max. load: kalu tu kena kira total weight moto ngn rider sekali pulak :P

so ada dua pilihan je:

1. guna tayar standed n follow spec dalam manual
2. untuk tayar lain isi ikut sesedap rasa ar. agak2 tayar tak kembang sagt time duduk ok la kot..  :P
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline DX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 225
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #6 on: September 07, 2010, 08:25:10 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Angka pada sidewall tyre adalah pressure maximum yg dibenarkan kepada sesuatu tayar, dan bukan yang di syorkan oleh manufacturer motor anda.
Jadi, adakah ini bermaksud tekanan angin yang disyorkan oleh pengilang tidak boleh diguna? Selalunya motor baru memang ada pelekat (selalunya di penutup rantai atau arm belakang) berapa tekanan angin yang perlu diisi. AA, jika di side wall tayar adalah tekanan maksimum, macamana kita nak isi mengikut tekanan yang sesuai untuk tayar? Penggunaan alat apa ntah yang macam mengukur tekanan tayar tu adakah boleh membantu agar kita tak terlebih isi angin?

Offline NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2896
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #7 on: September 07, 2010, 08:30:40 am »
kadang2 ikut spec pun rasa cam x ngam. lembik je. cara aku, tekan dgn jari. dpt kekerasan sesedap rasa tu, aku ok je..

Offline Abg Acid

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 5418
  • Bike Tour Advisor. Location : Muar Malaysia.
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #8 on: September 07, 2010, 09:30:57 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jadi, adakah ini bermaksud tekanan angin yang disyorkan oleh pengilang tidak boleh diguna? Selalunya motor baru memang ada pelekat (selalunya di penutup rantai atau arm belakang) berapa tekanan angin yang perlu diisi. AA, jika di side wall tayar adalah tekanan maksimum, macamana kita nak isi mengikut tekanan yang sesuai untuk tayar? Penggunaan alat apa ntah yang macam mengukur tekanan tayar tu adakah boleh membantu agar kita tak terlebih isi angin?


Begini, Contoh satu manufacture motor dah beri spec, pakai saiz tayar X dengan pressure 36 psi. Maka anda pakai lah tekanan begitu. Tayar yg di pilih oleh manufacturer tadi pasti adalah tayar yg rating maximum pressure nya lebih tinggi dari 36 Psi. Tetapi jika kemudian hari anda tukar tayar pulak, pastu tayar yg anda beli gred ayam dan tekanan max nya ialah hanya 34PSI,.. ( rendah ) maka ? ?
You are not allowed to view links. Register or Login
Wind in your hair, flies on your teeth! Yeah, thats what travel on a motorcycle is all about.
You are not allowed to view links. Register or Login   .Tel +6019 6588 402

Offline gerohero

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 360
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #9 on: September 07, 2010, 10:16:34 am »
aku bese isi angin kat tayar ni ikut psi yg ditempek kat tepi tayar tu..
tp pas isi angin tekan ngan jari check cun ke idak angin dlm tayar tu..
kalo kurang up skit psi..  ;) ;) ;)

gerohero / FZ150i / MCF 1023 / Jun 2012 / Melaka / 0193758511

Offline DX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 225
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #10 on: September 07, 2010, 10:37:24 am »
You are not allowed to view links. Register or Login

Begini, Contoh satu manufacture motor dah beri spec, pakai saiz tayar X dengan pressure 36 psi. Maka anda pakai lah tekanan begitu. Tayar yg di pilih oleh manufacturer tadi pasti adalah tayar yg rating maximum pressure nya lebih tinggi dari 36 Psi. Tetapi jika kemudian hari anda tukar tayar pulak, pastu tayar yg anda beli gred ayam dan tekanan max nya ialah hanya 34PSI,.. ( rendah ) maka ? ?
Jadi, kesimpulannya kita isi angin ikut apa yang tertera pada side wall tayar? Macamana pulak jika naik berdua yang pastinya tekanan angin rasanya akan berubah jugak kot..Atau pun kita hanya agak2 saja kiranya agak sedap dengan tekanan begitu bole digunapakai..

Offline e-1

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 201
  • Peace :)
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #11 on: September 08, 2010, 01:46:39 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jadi, kesimpulannya kita isi angin ikut apa yang tertera pada side wall tayar? Macamana pulak jika naik berdua yang pastinya tekanan angin rasanya akan berubah jugak kot..Atau pun kita hanya agak2 saja kiranya agak sedap dengan tekanan begitu bole digunapakai..
kalo kita ikut pada side wall...mybe bahaya kot,just my opinion coz tu max load angin yg kita bleh isi.
kalo dulu aku pam tayar depan 70/90=200 psi dan blkg 80/90=225 psi...tayar jd keras sampai brek pun lari.
skrg nie aku kurangkn angin jadi tayar depan=195 psi dan blkg=200 psi...hasil dy,brek makan dan nak amik corner pn rase yakin.

Offline ham888

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1049
  • Wave X BiruKu
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #12 on: September 08, 2010, 02:14:14 am »
kalo kita ikut pada side wall...mybe bahaya kot,just my opinion coz tu max load angin yg kita bleh isi.
kalo dulu aku pam tayar depan 70/90=200 kPa dan blkg 80/90=225 kPa...tayar jd keras sampai brek pun lari.
skrg nie aku kurangkn angin jadi tayar depan=195 kPa dan blkg=200 kPa...hasil dy,brek makan dan nak amik corner pn rase yakin.

tayar depan 28 psi tyar blkng 29-30..conering best walaupun naik berdua..
You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

to let go item;
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline cba6057

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 75
  • Happy Riding
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #13 on: September 08, 2010, 02:50:56 am »
Tayar yang terlalu keras, hanya sedikit bahagian tayar yang grip jalan...memantul2 plak, tak selesa
Tayar yang terlalu lembik pulak hanya bahagian tepi yang grip jalan dan akan 'membuang' bila koner...
Seeloknya cuba isi 200kPa depan dan belakang, ...test keselesaan. (Tambah atau kurangkan angin mana yang perlu jika kurang selesa). Pastu tengok pada kesan 'haus' bunga tayar. Yang ideal ialah 'haus' bunga tayar tu selebar yang mungkin. Tayar yang lembik cuma 'haus' di tepi kiri dan kanan tayar. Bahagian tengah tak ada grip. Itu pendapat saya...

Offline lazirsuy

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 491
  • Mana perginya Avatar ku yang comel itu...?
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #14 on: September 08, 2010, 04:11:04 am »
jangan main isi sesedap rasa...

kat swing arm atau cover rantai selalu ada sticker info angin tayar dan saiz tayar...

contoh utk muto aku...
muto biru, depan 200kpa belakang 225kpa... muto ringan, tayar kecik, pressure tinggi gak...
muto merah, depan 175kpa belakang 200kpa... muto berat, tayar besar, prssure rendah sket...

aku ikut setting tuh, spec oleh pengeluar tuh, tayar tahan lama dan sedap bawak...
ANDA TAU APA ITU  You are not allowed to view links. Register or Login KLIK UNTUK INFO...

Offline e-1

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 201
  • Peace :)
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #15 on: September 08, 2010, 06:07:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
kalo kita ikut pada side wall...mybe bahaya kot,just my opinion coz tu max load angin yg kita bleh isi.
kalo dulu aku pam tayar depan 70/90=200 kPa dan blkg 80/90=225 kPa...tayar jd keras sampai brek pun lari.
skrg nie aku kurangkn angin jadi tayar depan=195 kPa dan blkg=200 kPa...hasil dy,brek makan dan nak amik corner pn rase yakin.

tayar depan 28 psi tyar blkng 29-30..conering best walaupun naik berdua..
thanks untuk p'betulan 2....memang tak perasan langsung

Offline DX

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 225
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #16 on: September 08, 2010, 09:12:23 am »
Jika kita isi angin di kedai2 motor atau isi sendiri di rumah, macamana nak tau berapa tekanan yang sepatutnya kecuali kita isi di stesen minyak yang mana pam angin di stesen minyak lengkap dengan meter.. alat yang mengukur tekanan tayar tu ada di jual di mana ya dan macamana penggunaanya?

Offline momo 110

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 435
  • HDEO tetap menjadi pujaan hatiku..
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #17 on: September 08, 2010, 09:27:56 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
Jika kita isi angin di kedai2 motor atau isi sendiri di rumah, macamana nak tau berapa tekanan yang sepatutnya kecuali kita isi di stesen minyak yang mana pam angin di stesen minyak lengkap dengan meter.. alat yang mengukur tekanan tayar tu ada di jual di mana ya dan macamana penggunaanya?

saya main hentam isi jer..agak2 tak gegar handle sudah la hohoho  ;D
tayar depan 70/80 isi 200kpa
tayar belakang 90/80 pun isi 200 kpa huhuhu  :P

ader jual pressure gauge kan..kat giant/tecso/jucso pun ader jual, kat rak2 aksesori barang keter tu..kat kedai jual alat ganti jentera oun ader..kalo pernah gi ACE hardware kat Midvalley tu pun ader  :laugh:
ader yang jenis analog..ader juga yang digital..  ;D
  

GENG MBC BESUT DAN SHAH ALAM
014-8096240
......aku dah kembali....

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #18 on: September 08, 2010, 03:11:08 pm »
Salaam,..

tayar tiubless eden,.
isi hari ni(kPa=220)..lepas 3 hari jadi lembek(kPa=+-173)
ntah ler knp..
Tayar depan & blkg sama jer  :-\
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline tacxxx

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 74
Re: Cara mengisi angin tayar dengan betul
« Reply #19 on: September 08, 2010, 03:23:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salaam,..

tayar tiubless eden,.
isi hari ni(kPa=220)..lepas 3 hari jadi lembek(kPa=+-173)
ntah ler knp..
Tayar depan & blkg sama jer  :-\

maybe kepala valve problem.tayr aku pon macam tu.tp aku abaikan sbb aku jenis 4-5 ari pi pam.
tapi aritu lepas membe aku tumpang duk blkg,berat dia 100++, abes psi tayar belakang aku, dari 30 jd 22..haha.pelik r kenapa.nak ckp tayar bocor..tak jumpe pulak kesan2 paku kat tayar