Author Topic: kerjaya sains geomatik  (Read 31000 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
kerjaya sains geomatik
« on: March 14, 2010, 11:22:46 PM »
setelah wat sdikit kajian, sy dpt tau  sns geomatik ni sbenarnya same dngan ukur tanah. jadi, kalau amek kos ni, ape lgi peluang kerja yg ade slain juruukur tanah? ade can nk keje ngn industri oil n gas ke? harap dpt mmbantu, thanks.



ore tino kawe

Offline shinrei

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 222
  • U'lL NeVeR WaLK AloNe...
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #1 on: March 16, 2010, 01:32:32 PM »
oil n gas pn perlu org geomatic.. positioning is crucial in oil n gas bro.. ;)


-U'LL NEVER WALK ALONE-

Offline sarjantulang

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 3683
  • Petro Canada Engine Oil
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #2 on: March 16, 2010, 03:55:37 PM »
salam,

wahhh.....aku aritu ada gak nk bukak topik ni...tp risau takde sambutan....

SAINS GEOMATIK??byk oooo keje.....jgn kata dgn Oil and Gas.....ko cakap jek apa....

skrg ni dunia duk citer pasal 3 bende....:

1. GPS
2. GIS
3. Remote Sensing

ketiga2 ni saling kait berkait antara satu sama lain......terutama yg nom 2 dan 3 tu.......

as aku mengajar subjek GPS kt UKM ni....so student tu kena guna GPS kedalam data GIS dan RS.....

klu utk Oil and Gas, GIS digunakan utk mengkaji, analisis data2 di bawah permukaan laut utk mendapatkan kawasan2 yg sesuai utk carigali baru.....kawan aku ramai yg keje off shore....kebanyakkan keje sebagai Sounding/Hydrographer.....

pemetaan juga skrg bergantung kpd geomatik...GPS, GIS dan RS digunakan secara bersama utk membuat peta dgn lebih accurate....penggunaan alatan2 yg canggih yg bernilai puluhan ribu RM, menjadikan bidang ini satu bidang yg ekslusif kpd mereka yg berminat......

dalam bidang alam sekitar juga, byk syarikat yg apply RS GIS ni.....terutama utk membuat DECISION MAKING......

cukup kot setakat tu....hehehe

sarjantulang

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Lipan_angkasa

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 556
  • ::continue my quest::
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #3 on: March 17, 2010, 04:08:30 AM »
amik land survey...otomatic anda akan belajar
a)remote sensing
b)gis
c)ukur tanah

banyak kerjaya yang boleh ko amik kalau join ukur tanah
a)land surveyor-gaji ciput cam hampeh - best sebab banyak berjalan
b)gis- field or officE- GAJI LEH TAHAN LA -bosan duk opis
c)oil and gas- company cam geosurvey ukur dalam laut bla bla bla - gaji masyuk life takda

sumer aku dah rasa huhuh
c je belum
"My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher."
- Socrates (470-399 B.C.) -

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #4 on: March 18, 2010, 12:00:03 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
amik land survey...otomatic anda akan belajar
a)remote sensing
b)gis
c)ukur tanah

banyak kerjaya yang boleh ko amik kalau join ukur tanah
a)land surveyor-gaji ciput cam hampeh - best sebab banyak berjalan
b)gis- field or officE- GAJI LEH TAHAN LA -bosan duk opis
c)oil and gas- company cam geosurvey ukur dalam laut bla bla bla - gaji masyuk life takda

sumer aku dah rasa huhuh
c je belum
kalau ade degree pun gaji ciput gak kee?

BOLEH TAHAN tuu bape agak2? HEHE

ore tino kawe

Offline Lipan_angkasa

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 556
  • ::continue my quest::
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #5 on: March 18, 2010, 10:25:30 AM »
gaji ko degree ke diploma ke..keje swasta ni gaji ko tak lebih 2k kot....tgk pada skill dan kemahiran ko le..
hehe..kala bos ko baik dia bagi gaji mahal..
tapi ko cari le pengalaman dulu...wokay  ;D

banyak company nak pakai GIS ni...contoh satnav, twinice , map it...dan banyak lageyyyy ;D
"My advice to you is get married: if you find a good wife you'll be happy; if not, you'll become a philosopher."
- Socrates (470-399 B.C.) -

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #6 on: March 19, 2010, 08:04:34 PM »
ouhh. erk kira okay la kalau saya amek course ni? prospek kerja pun bnyak kan.

ore tino kawe

Offline t_rekss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #7 on: March 30, 2010, 01:58:38 PM »
Kalau nk citer pasal gaji, kena tgk bidang apa kita keje. Kalau keje dgn co yg grand, mmg gaji lumayan. O&G mmg lumayan. Tapi life terhad. Klu nk pulun kumpul aset, ok aje.

Dulu dipanggil Ukur Tanah. Tapi disebabkan perkembangan teknologi, maka bidang ukur tanah di tukar nama kpd Geomatic. Kerana lebih luas. Mmg betul mcm2 bidang ada, GIS, Remote sensing, GPS, Hydrographi dsb.

Skrg ni bidang ukur akan lebih berkembang dgn perkembangn teknologi. Bnyk kerja terlibat dgn bantuan satelite. Lebih memudahkan keje.

Kalau keje hydrografi, kena tgk gak. Kalau ada kelulusan Cat B atau Cat A, mmg lumayan. Mana2 pegi seluruh dunia mmg blh keje. Tapi kena bnyk pengalaman juga.

Skrg ni keje di laut lebih lumayan berbanding darat. Punca utama, lawan harga. Nk projek punya pasal smpi harga pun makin rendah.

Bidang Geomatic skrg ni lebih meluas. Sehinggakan teknologi yg di buat di gunakan untuk org awam.

Maklumat terbaru, lepas ni untuk keje2 under ground detection memerlukan jurukur yg buat.  ;D

Offline t_rekss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #8 on: March 30, 2010, 02:03:06 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
gaji ko degree ke diploma ke..keje swasta ni gaji ko tak lebih 2k kot....tgk pada skill dan kemahiran ko le..
hehe..kala bos ko baik dia bagi gaji mahal..
tapi ko cari le pengalaman dulu...wokay  ;D

banyak company nak pakai GIS ni...contoh satnav, twinice , map it...dan banyak lageyyyy ;D

Nop. Kalau keje swasta gaji lebih lumayan. Lebih dr 4k (diploma) Kalau degree blh dpt lebih sikit, tp tgk co la. Kalau gomen atau LS, tu tak yah komen la yek..  ;D

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #9 on: April 03, 2010, 01:50:17 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kalau nk citer pasal gaji, kena tgk bidang apa kita keje. Kalau keje dgn co yg grand, mmg gaji lumayan. O&G mmg lumayan. Tapi life terhad. Klu nk pulun kumpul aset, ok aje.

Dulu dipanggil Ukur Tanah. Tapi disebabkan perkembangan teknologi, maka bidang ukur tanah di tukar nama kpd Geomatic. Kerana lebih luas. Mmg betul mcm2 bidang ada, GIS, Remote sensing, GPS, Hydrographi dsb.

Skrg ni bidang ukur akan lebih berkembang dgn perkembangn teknologi. Bnyk kerja terlibat dgn bantuan satelite. Lebih memudahkan keje.

Kalau keje hydrografi, kena tgk gak. Kalau ada kelulusan Cat B atau Cat A, mmg lumayan. Mana2 pegi seluruh dunia mmg blh keje. Tapi kena bnyk pengalaman juga.

Skrg ni keje di laut lebih lumayan berbanding darat. Punca utama, lawan harga. Nk projek punya pasal smpi harga pun makin rendah.

Bidang Geomatic skrg ni lebih meluas. Sehinggakan teknologi yg di buat di gunakan untuk org awam.

Maklumat terbaru, lepas ni untuk keje2 under ground detection memerlukan jurukur yg buat.  ;D

mcm berita baik je buat aku yg baru nk stat blaja nehh.

ore tino kawe

Offline t_rekss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #10 on: April 03, 2010, 07:05:33 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
mcm berita baik je buat aku yg baru nk stat blaja nehh.

Teruskan. Bidang Geomatic lebih luas dari civil skrg ni. Kerja tak kan habis. Campak je la kat mana2 pun, darat? laut? o & g? angkasa? bawah bumi? Geomatic akan jadi peneraju.  :D

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #11 on: April 04, 2010, 12:21:10 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Teruskan. Bidang Geomatic lebih luas dari civil skrg ni. Kerja tak kan habis. Campak je la kat mana2 pun, darat? laut? o & g? angkasa? bawah bumi? Geomatic akan jadi peneraju.  :D

thankss. sebab bnyak yg set kat minda kos ni hanya untuk jadi juru ukur tanah yg duk berjemur bwah panas tuh je. walhal tk pun kan..  ;)

ore tino kawe

Offline sagih sparrow

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
  • girlfriend?hahahhaahah... ride my fz is better!
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #12 on: April 04, 2010, 02:38:04 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
thankss. sebab bnyak yg set kat minda kos ni hanya untuk jadi juru ukur tanah yg duk berjemur bwah panas tuh je. walhal tk pun kan..  ;)

aku pon amik kos ni gak..ni pendapt seposen aku setelah 3 taun study bende ni..nak jdik L.s susah macam mustahil..keje ngan l.s gaji sikit(aku tgk org yg keje time pract dulu).keje dgn gomen ssah dapat..blaja ssah giler sebab math aku x hebat..law pon same..kejaye yg sesuai untuk orang yg ade mental kuat..dduk luar panas..dduk dalam tension
You are not allowed to view links. Register or Login
Sepasang original Rim Fz150i dan Diskbreak depan untuk dijual
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline BKB4998

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 13
  • Shah Alam>>>400++km>>>Jerteh
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #13 on: April 04, 2010, 03:01:07 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
mcm berita baik je buat aku yg baru nk stat blaja nehh.


welcome to the geomatic world...
ko jgn risau,,kos ni mmg bez..main ngan alat2 canggih harga riban2 smpai ko pun cam xpercaya harga die 2..
hehehe..kos ni mmg enjoy..byk site kt luar..cume akhir2 sem pening la sket byk report nk kena submit..
   
 " from whole to the part " ;) :D ;D


Lc kU BeRtUkAr WaJah...

Offline t_rekss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #14 on: April 04, 2010, 10:10:23 PM »
Kalau masuk bidang geomatic ni, minda kena betulkan. Jgn "terkurung". Jgn kata amik geomatic mesti nk jd LS. Tak perlu jd LS pun lebat juga. Tapi jgn la kaki tu melekat atas darat je. Bidang ukur kalau atas darat ni mmg dh semakin mengecil income. Teroka bidang baru.  ;)

Offline kop

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 129
  • YNWA
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #15 on: April 04, 2010, 10:56:30 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku pon amik kos ni gak..ni pendapt seposen aku setelah 3 taun study bende ni..nak jdik L.s susah macam mustahil..keje ngan l.s gaji sikit(aku tgk org yg keje time pract dulu).keje dgn gomen ssah dapat..blaja ssah giler sebab math aku x hebat..law pon same..kejaye yg sesuai untuk orang yg ade mental kuat..dduk luar panas..dduk dalam tension

so nyesal tk amek kos ni?

ore tino kawe

Offline sagih sparrow

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
  • girlfriend?hahahhaahah... ride my fz is better!
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #16 on: April 05, 2010, 10:35:04 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
so nyesal tk amek kos ni?

bg org yg minat x kn nk menyesal btol x?tapi aku agak menyesal...sebab aku mmg x hebat bidang ni..berape banyak paper aku sangkut..tapi ko jgn risau...geomatic ni luas..bole pegi GIS..hydro..tanah..construction..dan mcm2 lg..heh..dulu aku minat geografi..lpas 2 aku tgk name kos ni ade sket2 mcm geogrfi aku apply r..rupenye sikit sangat geografi..nak x nak kene hadap jugak
You are not allowed to view links. Register or Login
Sepasang original Rim Fz150i dan Diskbreak depan untuk dijual
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline sarjantulang

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 3683
  • Petro Canada Engine Oil
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #17 on: April 05, 2010, 10:43:12 AM »
salam,

wahh...ni yg kaki racun ni, semua geng2 JSUG UiTM ke??hehehe.....

geomatik??terbaaeeekkk bg aku...tak sia2 aku pilih dulu....kerja byk...bidang apa pun, leh survive....sbb byk company tgh ketengahkan GIS dan RS.....

gaji tu tak leh nk kata....ada yg lebih, ada yg oklah....cam aku, dah 5 tahun kt UKM ni, alhamdulillah....GIS ni mmg diperlukan kt sini.....

sarjantulang

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline t_rekss

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 45
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #18 on: April 05, 2010, 11:48:29 AM »
You are not allowed to view links. Register or Login
bg org yg minat x kn nk menyesal btol x?tapi aku agak menyesal...sebab aku mmg x hebat bidang ni..berape banyak paper aku sangkut..tapi ko jgn risau...geomatic ni luas..bole pegi GIS..hydro..tanah..construction..dan mcm2 lg..heh..dulu aku minat geografi..lpas 2 aku tgk name kos ni ade sket2 mcm geogrfi aku apply r..rupenye sikit sangat geografi..nak x nak kene hadap jugak

Nape menyesal lak?

Tak semestinya kena hebat bru amik kos tu. Yg sangkut boleh ulang semula. Jgn mengalah di tgh jalan. Perjuangan perlu diteruskan. Cabaran masa kerja lagi hebat. Lebih2 lagi kalau dh ke tengah laut.  ;)

Kebetulan kita ni sealiran, klu ada apa2 masalah tu blh la kita share info same2. Rasanya ramai yg boleh membantu.. (tapi kalau nak suh aku buatkan assignement tu.. mintak mahap la yek.. Hehe..)
« Last Edit: April 05, 2010, 11:50:30 AM by t_rekss »

Offline sagih sparrow

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 70
  • girlfriend?hahahhaahah... ride my fz is better!
Re: kerjaya sains geomatik
« Reply #19 on: April 05, 2010, 12:43:18 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Nape menyesal lak?

Tak semestinya kena hebat bru amik kos tu. Yg sangkut boleh ulang semula. Jgn mengalah di tgh jalan. Perjuangan perlu diteruskan. Cabaran masa kerja lagi hebat. Lebih2 lagi kalau dh ke tengah laut.  ;)

Kebetulan kita ni sealiran, klu ada apa2 masalah tu blh la kita share info same2. Rasanya ramai yg boleh membantu.. (tapi kalau nak suh aku buatkan assignement tu.. mintak mahap la yek.. Hehe..)

sangkut paper 2 bagi aku da mcm makanan ruji..bagi sesape yg berminat nk pg jauh je ble amik geomatic..kalau stakat nk amik dip,digree lpas 2 masuk bidang laen baek x payah sebab kos ni kene blaja pelarasan ukur..ble keluar otak aku kat celah telinge
You are not allowed to view links. Register or Login
Sepasang original Rim Fz150i dan Diskbreak depan untuk dijual
You are not allowed to view links. Register or Login