Author Topic: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?  (Read 66321 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline apple_merah

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
  • jadi ulat buku, jgn jadi ulat bulu...hahaha
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #40 on: January 01, 2011, 02:04:36 pm »
Sy sangat berminat untuk memulakan satu perniagaan kecil-kecilan yang boleh menguntungkan untuk mengubah kehidupan sy. Masalahnya sy tidak tahu apakah jenis perniagaan yang sesuai dan bermodal kecil serta berpotensi untuk berkembang maju.

Ade jgak terfikir untuk membuka sebuah cyber cafe..bagaimana ya?berapa modal...tak der lah nak buat besar besar..saya nak mulakan kecil-kecilan dulu...bagaimana?modal tak ada lagi..

Atau mungkin perniagaan lain, menternak kambing ke, ikan keli ke. Ape2 la, yang penting halal.?
Perniagaan yang berasaskan makanan dan minuman tak berminat kerana sy tdak pandai memasak..

Ade apa-apa cadangan..?

Offline DizzyEzy

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
    • http://izzizahari.blogspot.com/
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #41 on: January 01, 2011, 02:27:28 pm »
perniagaan mlm/direct selling saya nampak kalo hati kental dan kering mmg bole berjaya bermodal ciput.

tp produk jual tu tipu ke tidak cam gelang ac ngan air ecpi tu............ ??? ??? ???

tp saya xgalakkan la, bkn byk pon yg berjaya, byk berhenti tgh jalan je pastu kna kutuk.

sye men cakap je ni, sya bkn org bisnes pon, hehe

Offline ZZA9

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 12
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #42 on: January 01, 2011, 02:36:14 pm »
Jual air kat pasar malam..... atau

tepi jalan sebelah makcik jual kueh/ pisang goreng... :angel:

Offline ashes

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 174
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #43 on: January 01, 2011, 03:08:19 pm »
dah ada yg tanya
You are not allowed to view links. Register or Login

meniaga air kapala kelapa pun ramai yg beli  ;D
Dia sudah datang..

Offline soundsyst64

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 36
    • Lowyat.net
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #44 on: January 01, 2011, 03:32:18 pm »
Apa kata jual barangan yang belum ada di kawasan anda? :)
Rides
Suzuki RC80 -> Modenas Kriss 1 2001

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #45 on: January 01, 2011, 04:38:13 pm »
Salaam,...

Kenal pasti market di kawasan anda.

Yg pasti, kalau barang, org beli sebulan sekali je(biasanya).
Kalau makanan, org beli hari-hari..
Hari-Hari-Mau... hahaha ;D

Nak lagi best,... jual ubat kuat utk suami dan isteri le.
hehehe...  8)
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline apple_merah

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 5
  • jadi ulat buku, jgn jadi ulat bulu...hahaha
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #46 on: January 01, 2011, 05:22:37 pm »
----Nak lagi best,... jual ubat kuat utk suami dan isteri le.
+++xblh, xreleven utk sy.. 8)


maksud sy mcm ni..
bajet utk niaga rm40 000.
bisnes top up ke, ape2 lah yg dapat berkembang.
majulah utk niaga.. ::)

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #47 on: January 01, 2011, 07:03:09 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
----Nak lagi best,... jual ubat kuat utk suami dan isteri le.
+++xblh, xreleven utk sy.. 8)


maksud sy mcm ni..
bajet utk niaga rm40 000.
bisnes top up ke, ape2 lah yg dapat berkembang.
majulah utk niaga.. ::)

Salaam,...

Lorr... tak kawen lagi ke... ;D
Rugi-rugi... best ooo kawen...  8)

Macam mana la nak tolon ni ek... :D
Hrrm.... ni idea yg datang tiba2...

Modal Rm40 000...kan... ::)

Rm15 000 tu buat belanja menikah ngan anak dara org... ::)
Belen Rm25 000 tu bleh la buat modal beli ubat kuat... :P

amacam...? ? ? ;D
OK tak... :D
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ashes

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 174
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #48 on: January 01, 2011, 07:34:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Salaam,...

Lorr... tak kawen lagi ke... ;D
Rugi-rugi... best ooo kawen...  8)

Macam mana la nak tolon ni ek... :D
Hrrm.... ni idea yg datang tiba2...

Modal Rm40 000...kan... ::)

Rm15 000 tu buat belanja menikah ngan anak dara org... ::)
Belen Rm25 000 tu bleh la buat modal beli ubat kuat... :P

amacam...? ? ? ;D
OK tak... :D

kedai tactikal tu brapa modal? :D
Dia sudah datang..

Offline alldisc

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 744
  • 2 stroke craze - Bernafas pun keluar asap!
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #49 on: January 01, 2011, 09:04:54 pm »
pendapat ikhlas saya... berniaga makanan di pasar malam.

jika lokasi baik, pada hari yang baik kita bleh dapat RM500 semalam!! marjin keuntungan sekitar 100-120%

contoh kuey tuew pun boleh. atau taufufah.

dengan syarat - kena keja kuat!! kos permulaan RM150-200 utk beli kuali besar, gas, peralatan memasak, meja kecik, dan plasti pembungkus. kalau boleh elakkan penggunaan polistyrene la... sbb polistyrene memerlukan 500 tahun utk hancur/terurai selepas dilupskan dalam tanah. seeloknya, bungkus dengan kertas dan plastik aje... lebih mesra alam.

satu aspek lain yang orang melayu jarang beri perhatian ialah insurans perlindungan.
bila kita jual satu polisi, income yang kita perolehi bukan sekadar di situ tapi berterusan sehingga 6 tahun. dengan syarat pelanggan kita terus2an bayar premium lah.

cth pakej simple ialah polisi perlindungan RM10,000 utk kematian atau hilang upaya kekal (buta atau hilang tangan/kaki). bayaran cuma RM50 sebulan. tidak membebankan mana2 individu yang bekerja baik gaji 600 mahupun RM1,000. bayangkan beban yang terangkat utk diri kita dan famili.

komisen maybe tidak begitu banyak, tapi kita akan tetap terima komisen selama 6 tahun (bagi kebnyakan sykt insurans) kalau nak komisen lebih, kena lah jual polisi yang memberi lebih perlindungan.

contoh utk bayar bulanan RM100, selain dari dari bayaran RM10,000 pemilik polisi juga dapat medical card utk kemudahn rawatan di mana2 hospital dan juga elaun RM50 sehari bila masuk wad. cth sepuluh hari = RM500. komisen pun lebih jugalah!  win-win situation utk ejen dan pembeli.

tahap kesedaran orang melayu skrg semakin tinggi terhadap insurans dan benefit. macam keperluan baju hujan lah. kita tak tahu bila hari hujan, kan? tanpa baju hujan duduk tertonggok sajalah bawah flyover saamda 10 minit atau 45 minit. rokok pun boleh habis sekotak - tensen punya pasal.

sama juga, kita tak tahu bila kita sakit, bila kita kena masuk hospital. kita tunggang motor dengan berhemah, sekali satu hari mana punya driver malaun sudah tibai kita dari belakang... tak ke susah?

prospek pasaran sangat meluas di mana ejen berbangsa cina fokus pada customer cina (sbb tu rata2 hospital penuh dengan peaskit berbangsa cina kerana kos rawatan ditanggung oleh insurans, org melayu pegi hospital kerajaan saja atau nasib baik ditanggung oleh syarikat) dan pasaran orang cina kini sudah mulai tepu.

berniaga macam ni tidak semestinya memerlukan pejabat, kalau perlu pun lokasi tak penting. tak semestinya kedai di KLCC boleh jual lebih dari kedai di Jinjang. sebab ejen banyak wat keja di luar mencari pelanggan.

anda boleh cari banyak ejen samada di thread jual/beli atau kerjaya di MBC mahupun di internet. tapi jika sangat berminat dan tak mahu susah payah, boleh saja hubungi saya tetang bagaimana.... hihihi

hantar pesanan peribadi ye.

kasik bersihh.. yehaaa...

Offline faisal_moukei

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1398
  • Sayang..! Tak Perlu Kata Apa-apa
    • Barangan ala tentera
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #50 on: January 01, 2011, 10:34:49 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
kedai tactikal tu brapa modal? :D

Salaam,...

Rm 150 000.... tu pun barang sikit jer... ;D


You are not allowed to view links. Register or Login
pendapat ikhlas saya... berniaga makanan di pasar malam.

jika lokasi baik, pada hari yang baik kita bleh dapat RM500 semalam!! marjin keuntungan sekitar 100-120%

contoh kuey tuew pun boleh. atau taufufah.

dengan syarat - kena keja kuat!! kos permulaan RM150-200 utk beli kuali besar, gas, peralatan memasak, meja kecik, dan plasti pembungkus. kalau boleh elakkan penggunaan polistyrene la... sbb polistyrene memerlukan 500 tahun utk hancur/terurai selepas dilupskan dalam tanah. seeloknya, bungkus dengan kertas dan plastik aje... lebih mesra alam.

satu aspek lain yang orang melayu jarang beri perhatian ialah insurans perlindungan.
bila kita jual satu polisi, income yang kita perolehi bukan sekadar di situ tapi berterusan sehingga 6 tahun. dengan syarat pelanggan kita terus2an bayar premium lah.

cth pakej simple ialah polisi perlindungan RM10,000 utk kematian atau hilang upaya kekal (buta atau hilang tangan/kaki). bayaran cuma RM50 sebulan. tidak membebankan mana2 individu yang bekerja baik gaji 600 mahupun RM1,000. bayangkan beban yang terangkat utk diri kita dan famili.

komisen maybe tidak begitu banyak, tapi kita akan tetap terima komisen selama 6 tahun (bagi kebnyakan sykt insurans) kalau nak komisen lebih, kena lah jual polisi yang memberi lebih perlindungan.

contoh utk bayar bulanan RM100, selain dari dari bayaran RM10,000 pemilik polisi juga dapat medical card utk kemudahn rawatan di mana2 hospital dan juga elaun RM50 sehari bila masuk wad. cth sepuluh hari = RM500. komisen pun lebih jugalah!  win-win situation utk ejen dan pembeli.

tahap kesedaran orang melayu skrg semakin tinggi terhadap insurans dan benefit. macam keperluan baju hujan lah. kita tak tahu bila hari hujan, kan? tanpa baju hujan duduk tertonggok sajalah bawah flyover saamda 10 minit atau 45 minit. rokok pun boleh habis sekotak - tensen punya pasal.

sama juga, kita tak tahu bila kita sakit, bila kita kena masuk hospital. kita tunggang motor dengan berhemah, sekali satu hari mana punya driver malaun sudah tibai kita dari belakang... tak ke susah?

prospek pasaran sangat meluas di mana ejen berbangsa cina fokus pada customer cina (sbb tu rata2 hospital penuh dengan peaskit berbangsa cina kerana kos rawatan ditanggung oleh insurans, org melayu pegi hospital kerajaan saja atau nasib baik ditanggung oleh syarikat) dan pasaran orang cina kini sudah mulai tepu.

berniaga macam ni tidak semestinya memerlukan pejabat, kalau perlu pun lokasi tak penting. tak semestinya kedai di KLCC boleh jual lebih dari kedai di Jinjang. sebab ejen banyak wat keja di luar mencari pelanggan.

anda boleh cari banyak ejen samada di thread jual/beli atau kerjaya di MBC mahupun di internet. tapi jika sangat berminat dan tak mahu susah payah, boleh saja hubungi saya tetang bagaimana.... hihihi

hantar pesanan peribadi ye.

Saya beri sokongan kuat jika TT mahu jadi ejen insurans...  :police:
Buat sikit-sikit, tapi pendapatan berterusan,(kalau banyak-banyak.... hrrmmm)
malah kalau Perancang Insurance ni bercuti 3 bulan sekalipun,
income tetap masuk...
Eden ada member tiap2 bulan income Rm5K tiap bulan,
umur baru 25thn :D dah jadi Manager utk unit dia...

Pastu adik dia bukak kedai makan,
dia tggl bisnes insurance dia sebulan,
takder masalah pendapatan pun...  8)
Dah Baca Artikel ni...? >> You are not allowed to view links. Register or Login | Barangan ALA Tentera  --> You are not allowed to view links. Register or Login Lokasi : IPOH/Ulu Kinta/TgRambutan

Geng-geng HDeo MBC >> Jom Meriahkan Thread HDeo di CG >> You are not allowed to view links. Register or Login

Offline matdin97

  • Storm Riders
  • *****
  • Posts: 1393
    • myTerengganu.net
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #51 on: January 02, 2011, 02:00:23 am »
salam.

saya bukak kedai komputer kecil-kecilan jugak dulu. pinjam sana, pinjam sini. duit sendiri ada dalam rm200 kot.
susah gak nak berpusing-pusing nim. maklumlah modal orang.

sekarang dah lebih 8 tahun. bulan depan 9 tahun. rezeki saya, meniaga tak susah mana selama 7 tahun setengah tu. gawat dalam setahun setengah je, tak tahu nak handle camna. nasib baik tak goyang.

apa-apa pun, pilihlah bidang yang boleh pergi jauh.(bukan bidang yang kita suka, atau bidang yang awek kita suka atau bidang yang kita terror). tapi kalau bidang yang kita suka boleh pergi jauh, lagi best.

masa start-up, saya kije 8am-7pm. 8pm - 2am. 6 hari seminggu. berniaga cukup untuk makan saja. 2 tahun rasanya camtuh. pastu adalah lebih-lebih.

sebelum gawat saya ada 3 staff sepenuh masa, 3 pratikulum. masa tu dapat pon banyak jugak. kije dalam 8-10 jam je seminggu.

sekarang tinggal 2 staff. kije dah balik 20-40 jam seminggu. (tak termasuk buat kije kat rumah).
blog saya You are not allowed to view links. Register or Login
pesbuk You are not allowed to view links. Register or Login

tahun 2011 nim, perlu lebih kuat kije dan teratur.

p/s : yang penting diboldkan...
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline annvenom

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 2
  • ily ; CAF7778
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #52 on: January 02, 2011, 02:47:16 am »
buat berger pun oke . tapi kena pandai pilih tempat n pandai susun strategi untuk terus maju :)

Offline naaim

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 71
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #53 on: January 03, 2011, 12:24:26 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Kat Facebook banyak iklan yg boleh jana pendapatan ber"K K" seminggu.
Sampai RM20K pun ada.
Aku tak pernah masuk ke iklan tersebut.
Apa citer dalam tu?

Mmg suatu tak masuk akal begitu senang menjana wang.

semua MLM penipu tuh.... if it's too good to be true, it's definitely NOT....
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline lagendazwnp

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 445
  • Meh main pingpong!
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #54 on: January 03, 2011, 07:56:14 pm »
nak untung kne meniaga jgk.
kalu harap kerja kerajaan, klu gaji rm200 sehari tu dh tahap pengarah tu..  :D

jual je la ape2, untung tu amik separuh dari modal.
kalu ade kemahiran, gunakan la, tak kira la, repair peti sejuk ke ape ke..

pakcik kat kampung aku pun pandai buat, kiranya tak payah belajo sampai ke jepun pun bleh repair peti sejuk, mesin basuh jepun..  ;D

benda kita tak bukak, tak tau, yg tau antar repair je, ntah ke benda senang sgt sebab tu dia boleh buat..  ;D

Offline ska_blur

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 309
  • :D
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #55 on: January 03, 2011, 08:11:52 pm »
mcm mana dengan pelaburan emas ade sape2 dah join?
0173367741 -

Offline wavers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1216
  • == wilcha with yellow rim ==
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #56 on: January 25, 2011, 10:41:09 pm »
salam..

agak2 korang..meniaga apa yang boleh menepati kriteria-kriteria berikut :

1) modal below than 8k
2) xperlukan skill/penjagaan yg rumit
3) meniaga adalah secara partime (peniaga masih makan gaji & tidak mahu berhenti kerja)

*camne plak kalau gunakan pekerja asing sbgai pekerja??...

mintak pendapat MBCians suma..tengsssss
~NuBis SepAnJanG HaYaT~

--Retired--

Offline zuel

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 963
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #57 on: January 26, 2011, 09:47:39 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
salam..

agak2 korang..meniaga apa yang boleh menepati kriteria-kriteria berikut :

1) modal below than 8k
2) xperlukan skill/penjagaan yg rumit
3) meniaga adalah secara partime (peniaga masih makan gaji & tidak mahu berhenti kerja)

*camne plak kalau gunakan pekerja asing sbgai pekerja??...

mintak pendapat MBCians suma..tengsssss

jual air jambu batu..letak serbuk asam tak pun asam boy..perghhh...sedap...jual time tengah hari xpun ptg...confirm laku....hehe
Wave125 r singapore/thai in the making...

Offline arrave_electro

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
    • Inginkan Telefon Al-Quran?
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #58 on: February 02, 2011, 11:41:27 pm »
macam mana pula dgn biz car wash? :) :)
Inginkan Telefon Al-Quran atau alat-alat digital Islam?Sila klik link!!!
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline arrave_electro

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 39
    • Inginkan Telefon Al-Quran?
Re: Perniagaan ape yang paling menguntungkan dgn modal kecil-kecilan?
« Reply #59 on: February 02, 2011, 11:51:44 pm »
macam mana pula dgn biz car wash? :) :)
Inginkan Telefon Al-Quran atau alat-alat digital Islam?Sila klik link!!!
You are not allowed to view links. Register or Login