Author Topic: Perusahaan Makanan Melayu  (Read 4008 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline TAN-LAN

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 31
  • Mike Ibrahim & The Nite Walkers
Perusahaan Makanan Melayu
« on: November 19, 2008, 03:16:15 pm »
Sebagai contoh:

-Burger,Sos,Kicap,Santan tiruan,roti arab,roti canai segera,mi segera dll.

Ada idea tak perusahaan makanan jenis macamane yg belum dipelbagaikan lagi oleh pengusaha melayu dan mempunyai pasaran yang meluas dizaman moden ini.Harap pandangan dan sokongan boleh membuka minda kita semua dan dikongsi bersama.





;D Mike Ibrahim & The Nite Walkers ;D

Offline adiepark

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 98
  • Dua Tiga Kucing Berlari ..
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #1 on: November 21, 2008, 02:17:42 am »
Skrg dah byk gak bro jenis makanan melayu di pasaran. Burger kita ada produk Ramly. Sos ada Aminah Hassan. Kicap ada Pak Tamin/ HABHAL [kipas udang] .. Keropok2 pun dah byk pengusaha melayu dah. Karipap segera, pizza segera [pizza pah], Roti nan segera .. Apa lagi idea . idea .. idea ....... bro punya idea apa?

Offline adioz88

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 4550
  • Butterworth-Alor Star-Kangar
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #2 on: November 21, 2008, 03:25:22 am »
lupa lagi satu
Kicap Cap Mudim Zakaria
Sos Cap Mudim Zakaria
Cuka Cap Mudim Zakaria

Tok mudim pun bisnes kencang beb  ;D  ;D
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline adiepark

  • Licensed Seller
  • *
  • Posts: 98
  • Dua Tiga Kucing Berlari ..
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #3 on: November 21, 2008, 03:41:15 pm »
Wahhh, dah berkembang maju karier Tok Mudim zmn skrg .. keh keh keh  ;D ;D ;D

Offline NYAMUK

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2896
  • seOTAI2 mana pun kita, mati kena tanam jugak...
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #4 on: November 21, 2008, 03:47:10 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
lupa lagi satu
Kicap Cap Mudim Zakaria
Sos Cap Mudim Zakaria
Cuka Cap Mudim Zakaria

Tok mudim pun bisnes kencang beb  ;D  ;D

 :o
aku ingat to mudim bisness ptg anu jer..  ???

Offline TAN-LAN

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 31
  • Mike Ibrahim & The Nite Walkers
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #5 on: November 21, 2008, 03:58:48 pm »
Yg dah ade tu aku X heran. Kalu bole yg belom ade dan X penah dibuat org. Lgpun skop perniagaan Melayu kite ni kecil sgt. Kalu kicap semua nk jual kicap. Klu aku bukak kilang otak2 esok pekerja mahir aku berenti keje, die pun bukak kilang otak2. Lame2 otak pun jadi sempit. :)

klu bole idea yg alternative. Walaupun korang bg idea mengarut aku x kisah. Sbb mengarut tu ada jgak seni nye. ;D Jgn malu, kite cube !!!


;D Mike Ibrahim & The Nite Walkers ;D

Offline TRUNASUCI

  • MBC Support
  • *****
  • Posts: 1983
    • opensource for n00bies
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #6 on: November 23, 2008, 03:27:44 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
Yg dah ade tu aku X heran. Kalu bole yg belom ade dan X penah dibuat org. Lgpun skop perniagaan Melayu kite ni kecil sgt. Kalu kicap semua nk jual kicap. Klu aku bukak kilang otak2 esok pekerja mahir aku berenti keje, die pun bukak kilang otak2. Lame2 otak pun jadi sempit. :)

klu bole idea yg alternative. Walaupun korang bg idea mengarut aku x kisah. Sbb mengarut tu ada jgak seni nye. ;D Jgn malu, kite cube !!!


actually as pekerja dia pun taknak jd pekerja sepanjang masa. dia pun dah terbuka minda dan kemahiran untuk buat dia punye sendiri. mende ni bagus, tapi jgn le bila dia berhenti kerja, dia bukak sendiri tapi dkat2 ngan tpt kije lama, tuh ala2 kurang sopan/ajar pun ada.. so pi la bukak jauh2 dan cari cabaran market ditempat baru, bukan pancung maket boss lama..

anyway aku dan kawan2 lain mmg wat bisnes tapi bukan makanan la, kami on consultation IT, technical support etc.. alhamdulillah skang org ramai yg terer2 dan dasyat2 dalam IT serta dihormati sampai luar negeri.. cuma kat Malaysia je kalau masuk paper, IN TECH ke COMPUTIMES ker mmg payah nampak muka depa, taktau pasal depa taknak pendedahan ke atau "dinafikan pendedahan", aku tak pasti.

so our customer setakat ni, banyak IPT, swasta, MAMPU, JPM, Bank Rakyat, lain2 bank, dan banyak lg.. :)

just to share..

You are not allowed to view links. Register or Login  You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
Parts NSR Thailand ORI untuk diorder
You are not allowed to view links. Register or Login.

Offline TAN-LAN

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 31
  • Mike Ibrahim & The Nite Walkers
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #7 on: November 23, 2008, 03:53:35 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
actually as pekerja dia pun taknak jd pekerja sepanjang masa. dia pun dah terbuka minda dan kemahiran untuk buat dia punye sendiri. mende ni bagus, tapi jgn le bila dia berhenti kerja, dia bukak sendiri tapi dkat2 ngan tpt kije lama, tuh ala2 kurang sopan/ajar pun ada.. so pi la bukak jauh2 dan cari cabaran market ditempat baru, bukan pancung maket boss lama..

anyway aku dan kawan2 lain mmg wat bisnes tapi bukan makanan la, kami on consultation IT, technical support etc.. alhamdulillah skang org ramai yg terer2 dan dasyat2 dalam IT serta dihormati sampai luar negeri.. cuma kat Malaysia je kalau masuk paper, IN TECH ke COMPUTIMES ker mmg payah nampak muka depa, taktau pasal depa taknak pendedahan ke atau "dinafikan pendedahan", aku tak pasti.

so our customer setakat ni, banyak IPT, swasta, MAMPU, JPM, Bank Rakyat, lain2 bank, dan banyak lg.. :)

just to share..
Syabass betty !!! Walaupun aku kureng pham bidang bisnes kamu aku harap kamu akan lebih cemerlang lg dan lg dan lg di mase akan dtg.


;D Mike Ibrahim & The Nite Walkers ;D

Offline atoi...?

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 53
  • pastikan skendel anda selamat dari p'getahuan umum
Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #8 on: November 24, 2008, 02:25:42 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
actually as pekerja dia pun taknak jd pekerja sepanjang masa. dia pun dah terbuka minda dan kemahiran untuk buat dia punye sendiri. mende ni bagus, tapi jgn le bila dia berhenti kerja, dia bukak sendiri tapi dkat2 ngan tpt kije lama, tuh ala2 kurang sopan/ajar pun ada.. so pi la bukak jauh2 dan cari cabaran market ditempat baru, bukan pancung maket boss lama..

anyway aku dan kawan2 lain mmg wat bisnes tapi bukan makanan la, kami on consultation IT, technical support etc.. alhamdulillah skang org ramai yg terer2 dan dasyat2 dalam IT serta dihormati sampai luar negeri.. cuma kat Malaysia je kalau masuk paper, IN TECH ke COMPUTIMES ker mmg payah nampak muka depa, taktau pasal depa taknak pendedahan ke atau "dinafikan pendedahan", aku tak pasti.

so our customer setakat ni, banyak IPT, swasta, MAMPU, JPM, Bank Rakyat, lain2 bank, dan banyak lg.. :)

just to share..
memang betul .. skang nih kekurangan kompeni melayu yg handle utk technical support, contohnya cctv, printer, card access dll
aku dlu just jd technician jer kat kompeni yg handle card access tapi kompeni ' ca ya nun alif '... alhamdulillah skang nih da jump gi kompeni melayu lak, tapi still dlm bidang yg sama lah... kalo leh wat bisnes dalam bidang nih mmg menarik... utk perusahaan makanan melayu lak, ko leh cek dlm website You are not allowed to view links. Register or Login... ade sorang usahawan melayu yg berjaya dlm bisnes yong tau fu... aku slalu gak g amik barang kat dier... murah dan berkualiti... cubalah tanye kot2 dier leh bagi buah fikiran utk bisnes aper lak ;D ;D ;D
You are not allowed to view links. Register or Login

kamu ketahuan pacaran lagi dengan dirinya teman baik ku oo...

Malaysian Bikers Community (MBC)

Re: Perusahaan Makanan Melayu
« Reply #8 on: November 24, 2008, 02:25:42 pm »