Author Topic: Pelihara Burung  (Read 47500 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Pelihara Burung
« on: October 28, 2008, 04:35:34 pm »
sapa suka bela burung? angkat tangan.......burung apa yang anda bela? mengapa?


jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #1 on: October 28, 2008, 04:37:01 pm »
aku jawab dulu....aku ada 3 ekor murai batu dan seekor burung daun.  aku suka bela burung ni sebab bunyi dia best.  rasa macam duduk dalam rimba. itu saja, sekian
jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline colt2001my

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 429
  • No matter how U make urself happy....SAFETY FIRST
Re: Pelihara Burung
« Reply #2 on: October 28, 2008, 04:47:45 pm »
kat rumah atok aku dulu ada burung terkukur....best je dengar bila dia ber'kukur'..... :D

Get Rich or Die Tryin'...

Offline D8946

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Pelihara Burung
« Reply #3 on: October 29, 2008, 10:46:17 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
aku jawab dulu....aku ada 3 ekor murai batu dan seekor burung daun.  aku suka bela burung ni sebab bunyi dia best.  rasa macam duduk dalam rimba. itu saja, sekian

boss...criter skit nak dptkan lesen dia camaner??/
aku minat gak ngan murai batu nie...
berapa sekor rega dia??(mura batu)..

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #4 on: November 01, 2008, 09:13:33 am »
ade yang suke burung punei, ada yang suka burung ter'kukur'.....dan ade yang suke lesen burung......bagussss, bagusssss

setahu aku, lesen murai batu sekarang ni ada orang kata dah tak keluar dah......kalau nak juga, kena cari lesen orang lain dan pegi tukar nama.......tukar nama free saja, tapi kena ada surat dari pemilik asal dan dinyatakan sebab nak tukar nama.......pastu bayar la harga kat pemilik lesen asal.....selalu orang bayar 250.00++
jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #5 on: November 01, 2008, 09:16:20 am »
harga murai batu tengokkk burung laaa...adu bunyi ka tak dak.  kalau belah utara, burung yang baru dapat dari hutan RM50 pun boleh dapat. 

kalau musim anak...secara purata sekor RM150 boleh dapat dah.

kalau nak yang best terus...siap dalam rm300++....boleh la dapat yang galak
jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline vtecinside

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 851
  • haluan kiri
Re: Pelihara Burung
« Reply #6 on: November 01, 2008, 10:37:13 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
harga murai batu tengokkk burung laaa...adu bunyi ka tak dak.  kalau belah utara, burung yang baru dapat dari hutan RM50 pun boleh dapat. 

kalau musim anak...secara purata sekor RM150 boleh dapat dah.

kalau nak yang best terus...siap dalam rm300++....boleh la dapat yang galak

bro ader kabel ker yg jual murai batu murah2 nie..berminat gak
ekor dah la panjang ader kale kuning2 lak kat bdn die tu yg wat cun tu

dulu ayah aku penah bela burung merbah jambul...mak ai bising tak ingat tapi kena berlesen gak bela burung tu
pastu bawak g jabatan perhilitan die letak satu tag kat kaki burung tu ader no lagi..
skang burung dah mati n lesen pulang balik...sayang woo

burung berbarau pon bising gak
tapi mcm ganas jer burung tu sper penah bela?

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #7 on: November 01, 2008, 02:28:07 pm »
boleh dapat murai batu ni kalau nak....tapi kena pelan2 cari.  mula sekali cari dulu orang yang main murai batu di kawasan anda. kemudian pelan2 risik.  kat kedai burung pun ada. tapi siap uang la....mahal selalunya.

merbah jambul pun sedap jugak main....tapi sekarang dah mahal harga dia.  dulu sebelum selsema burung melanda sekor dalam rm30 boleh dapat, burung siam la.  tapi sekarang paling busuk pun rm70.  kalau burung tempatan semua rm100++.  merbah jambul dulu lesen dia senang sangat.  tapi sekarang rasanya dah tak keluar....ni kes selsema burung la ni.

haaaa bebarau.  spesis ni best....bunyi cukup kuat.  tapi sekarang amat susah nak dapat.  hampir pupus sangat dah rasanya.  kalau ada anak pun RM600++

jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline vtecinside

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 851
  • haluan kiri
Re: Pelihara Burung
« Reply #8 on: November 01, 2008, 08:01:56 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
boleh dapat murai batu ni kalau nak....tapi kena pelan2 cari.  mula sekali cari dulu orang yang main murai batu di kawasan anda. kemudian pelan2 risik.  kat kedai burung pun ada. tapi siap uang la....mahal selalunya.

merbah jambul pun sedap jugak main....tapi sekarang dah mahal harga dia.  dulu sebelum selsema burung melanda sekor dalam rm30 boleh dapat, burung siam la.  tapi sekarang paling busuk pun rm70.  kalau burung tempatan semua rm100++.  merbah jambul dulu lesen dia senang sangat.  tapi sekarang rasanya dah tak keluar....ni kes selsema burung la ni.

haaaa bebarau.  spesis ni best....bunyi cukup kuat.  tapi sekarang amat susah nak dapat.  hampir pupus sangat dah rasanya.  kalau ada anak pun RM600++



bro nie memang layan burung kaw2 ker?huhuhu
sume tau woo
berbarau kat tempat aku ader tapi takder tape sound die
kalo tak leh jaring jer  ;D

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Pelihara Burung
« Reply #9 on: November 13, 2008, 02:14:48 pm »
sy suka burung serindit yg hijau tu... best gak bunyi nyer...
rm70 kat kedai burung...
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline SHAIFUL

  • MBC Riders
  • ***
  • Posts: 4058
  • 012-6847164
    • http://www.myspace.com/shaiful07
Re: Pelihara Burung
« Reply #10 on: November 13, 2008, 02:16:52 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
sy suka burung serindit yg hijau tu... best gak bunyi nyer...
rm70 kat kedai burung...

mahalnya bro burung ni,waktu saya kecik kat kg selalu tangkap burung ni, tapi jual kat kedai RM5.00 yg warna hijau dan dada merah RM15.00 sekor   ;D

"Jadilah Seperti Sengkuang, Walaupun Hidupnya Penuh Selut & Belumpur, Tapi Hatinya Tetap Putih Bersih"

Offline jsix888

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
  • panggil aku jusoh bakaq
Re: Pelihara Burung
« Reply #11 on: November 13, 2008, 02:20:34 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
mahalnya bro burung ni,waktu saya kecik kat kg selalu tangkap burung ni, tapi jual kat kedai RM5.00 yg warna hijau dan dada merah RM15.00 sekor   ;D

ye r..

dada merah bunyik cking cking...

harga pon dalam 10-15 ringgit jer...(x de lesen la)..haha

pkai jebok nak tahan dia...hehe

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #12 on: November 13, 2008, 03:30:02 pm »
uishhhh mahal kalau serindit RM70.  kalau kawasan aku, kat kedai burung baru RM25.  tahan pakai jebak, satu je yang leceh....kena pasang jebak tinggi.  kena manjat tuuuu...kasi pasang tali
jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline jsix888

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
  • panggil aku jusoh bakaq
Re: Pelihara Burung
« Reply #13 on: November 13, 2008, 08:09:15 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
uishhhh mahal kalau serindit RM70.  kalau kawasan aku, kat kedai burung baru RM25.  tahan pakai jebak, satu je yang leceh....kena pasang jebak tinggi.  kena manjat tuuuu...kasi pasang tali

ye btol tu nak pasang kene panjat nak ltak tali...kdang2 nak cpat bling jer...hehe

stau aku serindik ni de jenis sangkai,gading,dada rintik, dan dada merah kan...

cite pasal serindik ingat mase mude2 dulu...hehe


Offline vtecinside

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 851
  • haluan kiri
Re: Pelihara Burung
« Reply #14 on: November 13, 2008, 08:12:21 pm »
setau aku kalo yg ijau tu betina yg dada merah tu jantan

burung nie ske bende yg merah2
kalo musim rambutan takyah tahan tinggi2 pon leh dapat
tahan jer jaring memang senang dapat

spesis kecik mcm serindit ader lagi satu
saper tau burung terahan?
burung nie lagi banyak n senang tangkap
sebab die gerak dalam 1 group dalam 20 ekor..

Offline jsix888

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
  • panggil aku jusoh bakaq
Re: Pelihara Burung
« Reply #15 on: November 13, 2008, 08:15:23 pm »
You are not allowed to view links. Register or Login
setau aku kalo yg ijau tu betina yg dada merah tu jantan

burung nie ske bende yg merah2
kalo musim rambutan takyah tahan tinggi2 pon leh dapat
tahan jer jaring memang senang dapat

spesis kecik mcm serindit ader lagi satu
saper tau burung terahan?
burung nie lagi banyak n senang tangkap
sebab die gerak dalam 1 group dalam 20 ekor..

burung tarahan?

kasi up gambar la...leh kongsi pengetahuan pasal brung nie...

ooo dada merah tu jantan...x tau plak...

aku ingat yang dada merah tu dah tua...hehe

Offline bang cik pali

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 35
  • i love bonsai
Re: Pelihara Burung
« Reply #16 on: November 14, 2008, 06:47:22 am »
hehehe......kira kaler merah tu macam uban dia la..... ;D
jangan kalut...nanti makan tak habih kot

Offline ask what

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 125
Re: Pelihara Burung
« Reply #17 on: November 14, 2008, 09:41:12 am »
best juga cerita pasal burung nie..
aku pernah gak bela burung merpati tanah yang warna hijau tu...

aku dapat maa menjerat ayam hutan...
tapi burung tu yang makan dan kena...
tapi bela tak lama...

dia taknak makan la...
aku lpaskan blik... ;D ;D

Offline anip- sama

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 78
  • Eat Sleep Dive
Re: Pelihara Burung
« Reply #18 on: November 14, 2008, 11:38:25 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
uishhhh mahal kalau serindit RM70.  kalau kawasan aku, kat kedai burung baru RM25.  tahan pakai jebak, satu je yang leceh....kena pasang jebak tinggi.  kena manjat tuuuu...kasi pasang tali

murah giler...
carikan sy sepasang leh x...
bunyi dier best...
jg pun senang kan..
kawan sy bela... kasi makan jagung jer...
@n!p- s@m@
Train Effectively | Eat Intelligently | Supplement Wisely
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline jsix888

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 17
  • panggil aku jusoh bakaq
Re: Pelihara Burung
« Reply #19 on: November 14, 2008, 11:43:25 am »
You are not allowed to view links. Register or Login
murah giler...
carikan sy sepasang leh x...
bunyi dier best...
jg pun senang kan..
kawan sy bela... kasi makan jagung jer...

broo dok mane...burung serindik suka makan yang manis2...

tp kelapa sawit pon dia makan...

padahal x manis pon buah sawit tue...hehe

sakang ni brung serindik payah nak jumpa dah kat tmpat aku...

tempat semakin maju...