Author Topic: Yamaha R1  (Read 92944 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Wanamie

  • Licensed Seller
  • Posts: 0
Yamaha R1
« on: May 01, 2008, 01:52:09 PM »
Ada tak member2 disini yang tahu tentang R1....maksud aku kelemahan dan kelebihan motor ni...berbanding dgn motor dari CC yang sama...dari jenama honda, kawasaki dan suzuki..
« Last Edit: June 11, 2008, 12:58:36 PM by SHAIFULrxz »


H/P: 013 9307872
Amateur Radio: 9W2WAR

Offline faizkj

  • Lesen B2
  • **
  • Posts: 346
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #1 on: May 03, 2008, 11:35:28 AM »
bunyi enjin dia bising sket dari honda  ;D

p/s: mana thread dulu ek? dulu ada satu thread pasal r1..

suR1a: 2004 Yamaha YZF R1 #69

Offline piePUTRA

  • Lesen B1
  • ***
  • Posts: 694
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #2 on: May 03, 2008, 10:50:57 PM »
betul k r1 lagi mhl dari honda n kawa?
kenapa ek? bagus sgt k performance dia?
or just the stylish looking?  ??? ???
motor standard shj...

Offline A Man

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #3 on: May 07, 2008, 03:37:10 PM »
Harga bike Yamaha R1 = 90K+ , Honda CBR1000RR = 80K+ & Kawa ZX 10R = 60K+. kat msia ni bike Kawa je ada warrenty 2 yr, yg lelain tu cuma bagi 6 mths je. Pasal performance ntt klo ada masa bole citer plak...

Offline Wanamie

  • Licensed Seller
  • Posts: 0
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #4 on: May 07, 2008, 05:25:05 PM »
 ;) terima kasih A Man
H/P: 013 9307872
Amateur Radio: 9W2WAR

Offline stratocaster

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
  • dunia semakin panas
    • klik je.. takmau sudah
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #5 on: May 08, 2008, 01:49:38 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Harga bike Yamaha R1 = 90K+ , Honda CBR1000RR = 80K+ & Kawa ZX 10R = 60K+. kat msia ni bike Kawa je ada warrenty 2 yr, yg lelain tu cuma bagi 6 mths je. Pasal performance ntt klo ada masa bole citer plak...

biasalah.., yang"MAHAL" tetap mahal..  ;D ;D
it was built with soul, passion and enthusiasm. bikers forever~

Offline InangSari

  • Baru Daftar
  • Posts: 0
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #6 on: May 09, 2008, 01:40:12 PM »
Assalamualaikum
Saya nak tanya ...
Dulu pakai vulcan 500 dah 4 tahun tak bawak motor Bfull...disebabkan semangat pemotoran yang tak pernah ilang so baru2 berhajat nak pakai superbike...R1..tapi saya nak dapatkan seberapa maklumat yang boleh.....
Moto tu thn 2000...plat singapore harga jual 20K ....soklan saya:
1. Implikasi beli motor plat singapore
2. murah ke harga tu?
3. Implikasi pada penunggan easy yang nak bertukar ke superbike..(apatah lagi cc besar dan lama tak bawak)

ada sapa2 boleh tolong jawapkan?

Terima kasih....seperti ayat gomen.....keprihatinan dan maklumbalas Tuan terhadap perkara ini amat-amat dialu-alukan dan didahului dengan ucapan terima kasih.........




Offline zackbikers

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1146
  • Allah swt Maha Berkuasa.
    • RD CLUB Malaysia
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #7 on: May 09, 2008, 03:10:26 PM »
pic pembakar semangat...hehehe  ;)


Offline Wanamie

  • Licensed Seller
  • Posts: 0
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #8 on: May 09, 2008, 04:21:49 PM »
Bergelora jiwa dibuatnya....!
H/P: 013 9307872
Amateur Radio: 9W2WAR

Offline dauz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 149
  • Kamen for rider
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #9 on: May 09, 2008, 06:07:13 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
Harga bike Yamaha R1 = 90K+ , Honda CBR1000RR = 80K+ & Kawa ZX 10R = 60K+. kat msia ni bike Kawa je ada warrenty 2 yr, yg lelain tu cuma bagi 6 mths je. Pasal performance ntt klo ada masa bole citer plak...
gsxr1000 k7 pn rm90k++
saingan die la ni. tp tak boleh lawan peformance gsxr1000. cukup la dengan gsx750 pun belum tentu menang. rasenye r1 mahal sebab stylish kot. klo gsxr plak lebih kepada peformance.memang direka untuk aggresive sporbiking

Offline A Man

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #10 on: May 09, 2008, 11:11:41 PM »
Rating oleh pakar superbike..........

Engine (power, tractability, response, user-friendliness, vibration)
1. CBR1000RR ? 98%
2. ZX-10R ? 92% 
3. GSX-R ? 90% 
4. YZF-R1 ? 78%

Handling (quickness, feedback, stability, confidence)
1. CBR1000RR ? 96%
2. YZF-R1 ? 90%
2. GSX-R1000 ? 90%
4. ZX-10R ? 88%

Transmission/Clutch (clutch actuation/modulation, shift ease, precision, slipper clutch)
1. CBR1000RR ? 94%
1. ZX-10R ? 94%
3. GSX-R1000 ? 90%
4. YZF-R1 ? 84%

Brakes (power, modulation, initial bite, feedback)
1. ZX-10R ? 98%
2. CBR1000RR ? 94%
3. YZF-R1 ? 92%
4. GSX-R1000 ? 82%

Instruments/Controls (legibility, features, attractiveness
1. ZX-10R ? 94%
2. CBR1000RR ? 86%
2. GSX-R1000 ? 86%
4. YZF-R1 ? 84%


Bersambung.....

Offline A Man

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #11 on: May 09, 2008, 11:18:29 PM »
lagi...

Ergonomics/Comfort (overall layout)
1. CBR1000RR ? 92%
2. GSX-R1000 ? 90%
3. ZX-10R ? 84%
3. YZF-R1 ? 84%

Suspension (control, comfort, ease of adjustments)
1. CBR1000RR ? 94%
2. ZX-10R ? 92%
2. GSX-R1000 ? 92%
4. YZF-R1 ? 90%

Fit and Finish (how well is it put together, etc)
1. CBR1000RR ? 98%
2. YZF-R1 ? 88%
3. ZX-10R ? 82%
3. GSX-R1000 ? 82%

Appearance (self explanatory)
1. CBR1000RR ? 90%
2. YZF-R1 ? 86%
3. GSX-R1000 ? 84%
4. ZX-10R ? 80%

Cool Factor (desirability, poser value, extra features)
1. CBR1000RR ? 94%
2. ZX-10R ? 88%
3. GSX-R1000 ? 86%
4. YZF-R1 ? 84%

Bersambung......

Offline A Man

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #12 on: May 09, 2008, 11:30:11 PM »
lagi...

Grin Factor (excitement; how big a smile it puts on your face)
1. CBR1000RR ? 94%
1. GSX-R1000 ? 94% 
3. ZX-10R ? 90%
4. YZF-R1 ? 76%

Grin Factor (excitement; how big a smile it puts on your face)
1. CBR1000RR ? 94%
2. GSX-R1000 ? 94% 
3. ZX-10R ? 90%
4. YZF-R1 ? 76%

Price
1. GSX-R1000 ($60K+) ? 100%
2. ZX-10R ($65k+) ? 98%
3. CBR1000RR ($80K+) ? 96%
4. YZF-R1 ($90K+) ? 94%

The Final Tally
First Place CBR1000RR ? 94.2%
Second Place ZX-10R ? 90.3%
Third Place GSX-R1000 ? 89.1%
Fourth Place YZF-R1 ? 85.2%

Nangis :'( ....nampaknya R1 overall duduk last ranking......nak beli? pandai2 lah pilih.......


Offline Wanamie

  • Licensed Seller
  • Posts: 0
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #13 on: May 10, 2008, 09:25:58 AM »
 ??? betul ke statement yg honda lagi power? rata2 member yg pakai sbk kata CBR under power.
H/P: 013 9307872
Amateur Radio: 9W2WAR

Offline dauz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 149
  • Kamen for rider
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #14 on: May 10, 2008, 10:09:07 AM »
kenape gsxr1000k7 dikatakan moto 1L terbaik dalam kelasnye? btol ke rating kat atas tu oleh pakar superbike? ::)
harga tu biar betik? gsxr k6 kat naza pun 93k

Offline A Man

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 77
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #15 on: May 10, 2008, 12:23:33 PM »
Pasal harga utk GSX-R1000 ntt gue check balik....sorry klu silap, dah tanya kat kedai moto mungkin dah tersilap quote. tp kalo kat usa antara yg termurah. yg tiga lagi tu confirm.

Pasal performance nya nak caya ke x caya cuba surf kat "You are not allowed to view links. Register or Login" 2008 Superbike Smackdown V tengok apa pendapat pakar muto nuh.

Anyway tu tak jadi masalah kalo kita pakai bukan untuk berlumba.....kalo dah minat x jd masalah. gue pun sebenornya dah buat decision upgrade moto to  R1 2008 ni...dah booking dan akan dpt dlm masa 2 bulan ni...cayaaaaaaaalah!!!!!!!

Offline zynox

  • Lesen B Full
  • ****
  • Posts: 1359
  • NOX = nitrogen oxide
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #16 on: May 10, 2008, 01:50:55 PM »
You are not allowed to view links. Register or Login
??? betul ke statement yg honda lagi power? rata2 member yg pakai sbk kata CBR under power.

overall enjin dalam dunia nih HONDA paling power....

kete(civic/NSX *japan best supercar*)
moto(EX5)
motobot(macam2 jenis ader)
F1(BAR honda)
SBK(CBR/NSR) *rossi juara dunia dg NSR500/RC211v bile masuk yamaha*?????
robot(ASIMO)
enjin kapala terbang (masih dalam eksperimen nak figth ROLLROYCE)


aper lagik perlu dipersoalkannyer???
terbukti didunia ;D ;D ;D ::) ::) ::)
Package Paintball Termurah!!! hubungi 0122548911

Offline zsuperc

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 137
    • zsuperc photography
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #17 on: May 10, 2008, 02:05:32 PM »
erk...aku minat R1 2002...
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline musbiaggi

  • Lesen Antarabangsa
  • *****
  • Posts: 2456
  • BIKES THAT RARELY GET EXERCISE MAY BE PROBLEMATIC
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #18 on: May 10, 2008, 02:13:50 PM »
pada pendapat aku..

R1 tak leh terlalu gelojoh dgn throtle bila kuar selekoh..(kurang memaafkan)
CBR 100RR..agak jinak sket..

ini adalah kata abah aku
Dont walk infront of me, I may not follow... Dont walk behind me, I may not lead.. Just walk beside me and be my friend...

Offline dauz87

  • Lesen P
  • *
  • Posts: 149
  • Kamen for rider
Re: Berkenaan Yamaha R1
« Reply #19 on: May 10, 2008, 02:33:14 PM »
tak dinafikan cbr ni handling memang best.pnah try sepupu pnye cbr60rr. handling cornering memang puas hati.sangat2 sesuai untuk beginnner. gsxr plak peformance engine memang mantap dan senang cakap memang laju tapi yang tak kurengnye tak confortable mcm cbr.srad750 plak tade engine brake. memang sesuai nak jadi ghost rider kalo pakai gixxer ni... sesuai untuk advance dan yang suka aggressive ride.

r1 plak?? tak tau. tak pnah try dan xde kawan2 terdekat yang pakai. pemilik r1 sila komen. nak tau gak.